billede af Hansi der smiler.

Hansi Hinterseer

Vice weltmeister

Billede af Hansi på ski

Her ses Hansi som skiløber.

Som ung var Hinterseer i den internationale elite i skiløb, og hans bedste VM-resultat blev en sølvmedalje i 1974 i St. Moritz i storslalom. Han vandt seks worldcup-løb og vandt den samlede worldcup i storslalom i sæsonen 1972-73. Efter afslutningen af den aktive skikarriere var han i en årrække radio- og tv-kommentator i østrigsk tv ved skiløbsbegivenheder. Hansi Hinterseer, når du tænker tilbage på din karriere som skiløber, hvad savner du så mest fra den periode i dit liv? - Jeg voksede op på en gård i de Tyrolske Alper, og det var gennem min karriere som skiløber, at jeg fik chancen for at se verden. Takket være skiløb fik jeg mulighed for at rejse ud og møde andre verdensklasse-skiløbere, politikere samt andre berømte og dygtige mennesker fra hele verden - folk, jeg stadig er i kontakt med. I dag tænker jeg, at de oplevelser jeg fik dengang, er en gave, der har gjort mig rigere på sind og sjæl. Men jeg kan ærligt og tilfreds sige, at jeg ikke savner noget fra den tid, fortæller Hansi Hinterseer, der den dag i dag stadig bor i nærheden af sit barndomshjem i Kitzbüheler Alpen. Han vandt seks worldcup-løb og vandt den samlede worldcup i storslalom i sæsonen 1972-73. Efter afslutningen af den aktive skikarriere var han i en årrække radio- og tv-kommentator i østrigsk tv ved skiløbsbegivenheder.

Hansi om sit livs vendepunkter.

En spasmager.

billede af Hansi i naturen.

Hansi nyder naturen.

Da Hansi Hinterseer i 2017 indspillede et tv-program i det idylliske, østrigske skiferieområde Tannheimer Tal, fik stjernens fans ham at se fra en mildt sagt ukendt side. Sangerens fortid som skiløber på topplan er jo velkendt, og de fleste har også nydt musikvideoen ”Ski-Twist”, hvor han giver den gas med virtuose tricks i sneen samtidig med, at han både synger og jodler. I sangen ”Skilied” møder vi derimod en Hansi, der tilsyneladende har taget meget let på træningen i et stykke tid. Han har tillagt sig en markant vom under sin røde sweater med hjortemotiv. Han vakler og falder på sine ski. Og hans benstilling minder mere om Bambi på isen end om en tidligere professionel sportsmand. Det var min egen idé. Jeg syntes, det passede godt til teksten, hvor jeg synger om, at jeg elsker at stå på ski, men ikke duer til det. Det er i øvrigt en pude, jeg har inde under trøjen, smiler Hansi. Jeg holder af at lave sjov. Det hele skal ikke være så alvorligt, og både, når jeg laver tv-udsendelser og film, bruger jeg af og til de sider af mig selv. Det er lidt som med min gode ven Arnold Schwartzenegger. Han nyder også at få folk til at grine ind imellem. Husker du filmen ”Tvillinger” med ham og Danny de Vito? Det var sjovt nok i sig selv, men nu er de i gang med at lave en 2’er, hvor det viser sig, at de har en bror mere. Han bliver spillet af Eddie Murphy. Det er da god humor. Arnold har ikke glemt sine østrigske rødder, og når han kommer her til landet, ses vi altid. For nylig var vi ude at stå på ski sammen, fortæller Hansi.

Som læseren måske har gættet, er Ude og Hjemme taget til schlagerheltens hjemby, Kitzbühel i Østrig, for at møde og interviewe ham. En time tidligere er vi hoppet på en lift og er svævet to kilometer op i højderne med Gipfel Bahn til toppen af det kendte bjerg Kitzbüheler Horn. Undervejs har vi nydt en formidabel udsigt over et sneklædt bjerglandskab, hvor enkelte vovehalse på ski har bevæget sig uden for de officielle baner og suser i voldsom fart ned ad den stejle bjergside. Og nu befinder vi os på Restaurant Gipfelhaus ved siden af bjergtoppens 100 meter høje tv-tårn. Der er mange gode grunde til at tale med sangeren for tiden. Først og fremmest er der den helt aktuelle anledning, at han snart besøger Danmark: Lørdag den 23. marts medvirker han som årets internationale gæstestjerne ved Dansktop Prisen 2019 i Boxen i Herning. Her skal han optræde i selskab med Kandis, Birthe Kjær, Dario Campeotto og et væld af andre folkekære, danske kunstnere. Det er hans eneste optræden i Danmark i år. Det samme var tilfældet for to år siden, hvor han var gæstestjerne i samme show. Jeg husker showet i 2017 som en kæmpe begivenhed. Jeg kunne mærke suset, der gik gennem salen, da jeg kom ind på scenen. Jeg har fået at vide, at der var over 5.000 tilskuere, og at det bliver lige så stort i år. Og det er jo også et arrangement, der simpelthen har det hele: Det er en herlig udflugt med familien og dem, man holder af. Og det er en kombination af dejlig musik, dans og behagelige øjeblikke. Den aften vidste jeg straks, at jeg gerne ville vende tilbage en anden gang. Et show af den kaliber er jeg glad og stolt over at være en del af, fastslår Hansi.

billede af hansi i godt humoer

Hansi i højt humør.

Kun en kvinde for Hansi.

Østrigske Hansi Hinterseer er populær - ikke mindst hos det modsatte køn - og har allerede flere fanklubber i Danmark. At Hansi Hinterseer med sine 56 år er en flot mand er indiskutabelt, og i Tivoli sætter han fuld volumen på charmeknappen. Men Hansi Hinterseer har altså for længst fundet kvinden i sit liv, som han deler tilværelsen med hjemme i Kitzbühel. Vi har været gift i 26 år, og man er selvfølgelig ikke sammen så længe uden at have problemer. Vi har da også haft vores svære perioder, men generelt er vi lykkelige sammen. Min kone Romana er fra Italien og er en meget stolt kvinde. Hun har været og er en kæmpe støtte for mig i min karriere. Hun har passet hjem og børn, og uden hende kunne det slet ikke lade sig gøre, lyder det fra en nu alvorlig Hansi Hinterseer. Den musikalske karriere for Hansi Hinterseer startede for 17 år siden hjemme i Kitzbühel. Før det var Hansi Hinterseer faktisk World Cup-vinder i slalom tilbage i 1973 ved vinter-OL i Innsbruck. Parret har to voksne døtre, der også er med til at gøre livet for Hansi Hinterseer lykkeligt. Jeg har et skønt liv. Jeg gør folk glade med mine sange, og det er fantastisk at stå på en scene og se alle de glade mennesker. Jeg bliver selv glad, når jeg møder et sødt smil og ked af det, når jeg møder mennesker, der er onde eller aggressive, smiler Hansi Hinterseer, der glæder sig til at optræde for sine danske fans.

Det musikalske gennembrud.

Billede af Hansi der synger.

Hansi optræder med en af sine utallige bangere.

I 1994 påbegyndte Hinterseer sin anden store karriere, da han fik en pladekontrakt og begyndte at optræde med slagermusik. Allerede den første single Du hast mich heut' noch nicht geküsst blev et mindre hit, og det tilhørende album Wenn man sich lieb hat nåede en 29. plads på den østrigske hitliste. Snart fik Hinterseer et trofast publikum i de tysktalende lande, og i 2005 nåede han for første gang en førsteplads med et album. Han har udgivet hen imod tyve album, som har indbragt ham adskillige guld- og platinplader som følge af højt salg.Udover sine mange pladeudgivelser udgav Hansi også en koncert-DVD i 2010 der hedder Ich hab dich einfach lieb! Kitzbühel Open Air 2010. Hansi siger selv, at hans barndom har formet hans personlighed og lært ham at sætte pris på livets sande værdier. Og så var der ikke mindst naturen og bjergene. Enhver, der kender blot en smule til schlagersangeren, ved, at han helt og aldeles har tabt sit hjerte til den åndeløst smukke, østrigske natur. Den gennemsyrer hans personlighed og hans musik, og kærligheden til hjemegnens prægtige landskaber fylder lige så meget i hans sange som den romantiske kærlighed mellem mennesker.

Udgivelser.

Hitliste albums.

 • The Danish Collection
 • Ich hab Dich einfach lieb
 • Glædelig Jul
 • Das Beste von Hansi Hinterseer
 • Zwei Herzen
 • Im siebten Himmel
 • Jedes jahr zur selben zeit
 • Heut ist dein tag
 • De største hits
 • Das beste zum Jubiläum Live
 • Gefühle
 • Für mich ist Glück...
 • Ich halt zu dir

Singler.

 • Wenn man sich lieb hat
 • Ich warte auf Dich
 • Mein Geschenk für Dich
 • Danke für deine Liebe
 • Dann nehm ich dich in meine Arme
 • Träum´mit mir
 • Du bist alles
 • Weihnachten mit Hansi
 • Vater, dein Wille geschehe
 • Meine Lieder, Deine Träume
 • Goldene Weihnacht
 • Komm mit mir

TV/Filmografi.

 • 1997: "Hochwürdens Ärger mit dem Paradies"
 • 2000: "Da wo die Berge sind"
 • 2002: "Da wo die Liebe wohnt"
 • 2003: "Da wo die Heimat ist"
 • 2004: "Da wo die Herzen schlagen"
 • 2005: "Da wo das Glück wartet"
et albumcover.
et albumcover.
et albumcover.

Et udpluk af albumcovers.

Vild med danskerne.

billede af Hansi med plader.

Hansi med nogle af de plader der har solgt godt.

Kender man lidt til Hansis karriere, ved man, at han ikke bare har en stor og dedikeret fanskare og hele to fanklubber i Danmark, men også, at kærligheden mellem Hansi og danskerne er gensidig. Det danske publikum er fantastisk. Jeg mærker en enorm støtte fra mine fans, og de giver mig præcis den glæde tilbage, som jeg selv prøver at formidle. Men ethvert publikum er specielt på hver sin måde. Jeg har lige så gode oplevelser med fans i Østrig, Schweiz, Tyskland og Holland. Dog må jeg sige, at jeg aldrig havde forventet at få den succes i Danmark, som jeg rent faktisk har fået. Det danske sprog er forskelligt fra det tyske, og jeg har mødt fans, der slet ikke talte mit sprog. På den anden side forstår man måske heller ikke alle ordene, når man lytter til en fransk sanger. Men følelsen og skønheden i en sang forstår man umiddelbart. Hvis der er nogen, jeg kan takke for min danske succes, er det tv-kanalen dk4 og direktør Stig Hasner. Det var dem, der begyndte at sende mine shows og tv-film. Og det satte gang i den interesse, der førte til, at der blev udgivet en dobbelt-cd med mine største hit specielt til det danske marked.

billede af hansi og familien.

Billede af Hansi, konen og deres datter.

Der er andre begivenheder i Hansis aktuelle liv, der kalder på et interview med østrigeren: Han har for nylig rundet de 65 år. Og han har 25-års jubilæum i musikbranchen. Det er betydelige skæringsdatoer, der lægger op til en snak om de vendepunkter, som vi alle løber ind i på givne tidspunkter. For Hansis vedkommende forekommer det især relevant at komme rundt om de tre vidt forskellige karrierer, han har haft gennem årene: Som sportsmand, som kommentator og som sanger. Det kan være svært at få tilværelsen organiseret på den rigtige måde, når ens livsbetingelser ændrer sig, og drejebogen så at sige skal skrives om. Jeg har været heldig flere gange. Jeg havde gode forbindelser og en god kontakt til sponsorer og tv-folk, da jeg stoppede som skiløber, og det banede vej for et nyt liv som skikommentator. Det med musikken var et rent tilfælde. Jeg var ven med produceren Jack White, og det var ham, der foreslog mig at prøve at indsynge et nummer efter, at jeg havde optrådt til hans fødselsdag. I første omgang var der bare tale om en enkelt sang, og jeg tænkte, at det kunne jeg da godt prøve. Der var hverken album eller turnéer inde i billedet dengang. Men sangen blev godt modtaget. Jeg kom åbenbart med den rigtige sang på det rigtige tidspunkt. Så hvis jeg skal give et godt råd til andre, må det være, at de forsøger at indfange heldet, når de har chancen. Og nok så vigtigt at arbejde med sig selv i processen. Det var jo dejligt og trygt at være en del af ”skifamilien”, og man skal lige omstille sig fra én identitet til en anden. Men samtidig skal man hele tiden minde sig selv om, at man stadig bare er sig selv, og at man yder det bedste, man kan. Den første gang, jeg stod på en scene som sanger, var det selvfølgelig en uvant følelse. Men jeg sagde til mig selv: Nu er jeg her. Hvorfor ikke få det optimale ud af det? Bagefter fik jeg mange positive reaktioner. Og så kom der endnu et tilbud om at optræde. Og et mere. Det var lykkedes mig at skifte boldgade.

Sangen Du bist mein Leben fra YouTube.