eminem

eminem on stage

Eminem er eminent

Amerikanske hiphopstjerner har aldrig været bange for at lege med de store ord. I juni udgav Kanye West pladen ”Yeezus” med sangen ”I Am A God”.Nu udsender Eminem et album med nummeret ”Rap God”. I et interview med det amerikanske musikmagasin Rolling Stone forklarer Eminem, at sangen er blevet til med et glimt i øjet.

Ikke desto mindre siger Detroit-rapperen i samme artikel, at han nogle gange føler sig som en rapgud, og så taler han om, at rap- og hiphopkulturen alle dage har handlet om at ville være den bedste.

eminem on stage

En tikkende provobombe Den 41-årige amerikaner er kommercielt set en gudeagtig skikkelse. Han er en af de bedst sælgende musikere siden årtusindskiftet. Hans samlede salg af album ligger på omkring hundrede mio. stk., og hans sange er alene i USA blevet downloadet langt over 40 mio. gange. Hans største albumsucces er ”The Marshall Mathers LP”, der udkom i 2000 og med sange som ”Stan” gjorde ham til en verdensstjerne – og en tikkende provobombe.

Hans vrede eksploderede i numre, der gik ud over moren, alle mulige andre, som stod ham nær, og kolleger. Nu opsøger han fortiden med ”The Marshall Mathers LP 2”, hvor han slipper raseriet løs flere steder.

Der er også mange referencer til fortidens fortællinger og bedrifter, og han har sågar farvet sit korte hår hvidt igen. Men han har forandret sig, og hvis hans mor, der er blevet svinet til mange gange i årenes løb, hører efter, får hun en undskyldning fra sønnen på ”Headlights”. Eller er det fra Eminem? Eller er det hans alter ego, Slim Shady? Rapperen har altid brugt sine plader til at spille roller og skifte mellem forskellige slags temperamenter og stemninger. Så man har aldrig rigtigt vidst, hvad han inderst inde mente. Når en stor musiker hjemsøger sit største hit, tænker man pr. automatik, at vedkommende er i færd med at presse citronen for pengenes skyld. Men når ”The Marshall Mathers LP 2” ender som en stor succes, vil det være fuldt fortjent. For Eminem agerer eminent inden for sin comfort zone.

eminem on stage

Meget høj rapspeed Han er ikke en punket sjæl som Kanye West. I stedet er han en i bedste forstand ambitiøs, konservativ sjæl, der – udstyret med stærke beats, gode melodier og velvalgte samplinger – lægger vægt på at rappe skarpt, hårdt og til tider med en meget høj speed. Med diverse misbrugsproblemer bag sig er han tydeligvis klar til at tage konkurrencen op. Det understreger han ved at have den unge, hotte rapper

Kendrick Lamar med som modspil på ”Love Game”, der huserer på en sampling af 1960’er-hittet ”Game Of Love”. Albummets mest groovy moment får man på ”Rhyme Or Reason”, hvor The Zombies evigt iørefaldende nummer ”Time Of The Season” er intelligent integreret som en afbalanceret modvægt til Eminems racervokal.

emienem on stage

På ”So Much Better” skrues der op for provoen. De grimme ord står i kø, der er verbale tæv til højre og venstre, og man kan ikke lade være med at nikke anerkendende og grine højlydt. Og for at sætte tingene på plads i hiphophierarkiet skal Eminem også lige infiltrere Jay-Z-klassikeren ”99 Problems”. Dét er overskud. Med ”Berzerk” sender stjernen en respektfuld, rockende hsilsen til hiphoptrioen Beastie Boys og kommer med en erklæring: